Przepisy

4 przepyszne dania z dyni

Dynia jest bogata w witaminy i minerały a przy okazji mało kaloryczna. Istnieje wiele sposobów przygotowania dyni: desery, zupy, sałatki.

  • potas zawarty w dyni może mieć pozytywny wpływ na ciśnienie krwi
  • przeciwutleniacze w dyni zapobiegają uszkodzeniom wzroku
  • dynie powinny być przechowywane w chłodnym, ciemnym miejscu przez okres do dwóch miesięcy
  • jest to jedne z najbardziej znanych źródeł beta-karotenu, które zapewnia ochronę przed astmą oraz opóźnia starzenie organizmu

Na początek – puree z dyni – będzie potrzebne później do paru przepisów.

Obierz dynię, pozbądź się pestek, pokrój w ósemki i piecz do miękkości (dynię hokkaido można upiec ze skórką). Następnie miksujemy na gładkie puree.

Klopsiki w dyniowo – bazyliowym sosie

fot. wholesomelicious.com
  • 300g mięsa mielonego z indyka, kurczaka, bądź wieprzowe
  • suszona bazylia
  • jajko
  • bułka tarka lub otręby lub mąka migdałowa
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli posiekanej
  • szklanka puree z dyni
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • sól
  • świeża posiekana bazylia

Mieszamy mięso z bazylią, jajkiem, bułką tarką, solimy do smaku. Formujemy małe kulki, pieczemy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie przygotowujemy sos. Czosnek i cebulę smażymy na patelni, dodajemy dynię i pomidory, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos się trochę zredukuje. Przyprawiamy do smaku i dodajemy klopsiki, gotujemy wszystko razem jeszcze 15 minut. Podajemy posypane świeżą bazylią.

Makaron z kremowym sosem z dyni

fot. yummyhealthyeasy.com
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • cynamon
  • starkowany parmezan
  • ulubiony makaron

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło. Szklimy cebulę i czosnek. Przelewamy wszystko do blendera, dodajemy dynię, część mleka i przyprawy. Blendujemy. Jeżeli masa nie jest wystarczająco gładka dodajemy jeszcze mleko. Spróbuj i jeżeli potrzeba, dopraw jeszcze. Przelej sos na patelnię i podgrzewaj, dołóż ser i czekaj aż się roztopi. Dodaj ugotowany makaron i posyp parmezanem.

Frytki z dyni

fot. cleanfoodcrush.com
  • dynia Hokkaido
  • otręby owsiane
  • oliwa z oliwek
  • suszony czosnek
  • pieprz
  • sól

Obieramy dynię i kroimy na słupki o grubości ok. 1 cm. Im cieńsze tym szybciej będą się piekły. Pokrojoną dynię wkładamy do miski, dodajemy oliwę, otręby, czosnek, pieprz oraz sól. Mieszamy aby składniki się połączyły. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy frytki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach.

Zupa dyniowa

fot. taste.com.au
  • skrzydełko z kurczaka
  • 2 marchewki
  • seler
  • por
  • pietruszka
  • dynia Hokkaido
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • lubczyk (najlepiej świeży)
  • sól

Wlewamy wodę do garnka ok. 5 l, wkładamy skrzydełko z kurczaka. Gdy woda z mięsem się zagotuje dodajemy pokrojoną marchew i pietruszkę. Selera i pora możemy gotować w kawałku. Dodajemy obraną i pokrojoną na kawałki dynię. Jak wszystko się zagotuje dodajemy przyprawy – ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk i solimy. Gotujemy na małym ogniu aż wszystko zmięknie. Wyciągamy ziele, liść, lubczyk, kawałek selera i pora oraz mięso. Resztę blendujemy na gładką masę.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *